Yüz implantları, kişilerin yüz bölgesinde çeşitli sebeplerle meydana gelen değişikliklerin düzeltilerek eski haline kavuşturulması için kullanılan tıbbi materyallerdir. İmplantlar, yüzdeki kemik sistemine müdahale edilmeksizin doğrudan kemik üzerine yerleştirilmektedir. Bu sayede kişinin yüzünde talep edilen değişime ulaşılmaktadır. Yüz implantları yoğun olarak elmacık bölgesi ve çene kısmına uygulanmaktadır.
Normal ölçütlerdeki bir yüzün ideal oranları bulunmaktadır. Bu oranlar bazı travmalar ya da yaşlanma sebebi ile zaman geçtikçe değişiklik göstermektedir. Değişen oranları eski haline getirmeye yarayan yüz implantları uygulanma bakımından mutlaka uzman cerrahlar tarafından onaylanmalıdır. Bu nedenle kişinin salt estetik görünüm talebi ile gelmesi her zaman cerrahlar tarafından olumlu karşılanmayabilir. Gerçekten giderilmesi gereken bir sorun yahut görsel iyileştirme söz konusu ise operasyon kararı alan cerrahlar bu aşamaya gelene kadar hastayı birçok farklı açıdan analiz etmektedir.
Yüz İmplantlarının Uygulanması
Yüz implantları uygulanma şekillerine göre hem lokal anestezi hem de genel anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle elmacık kemiği bölgesinde uygulanan implantlar, ağız içerisinde üst çene üzerinde bulunan oluktan yapılan kesiden yerleştirilmektedir. Mukozadaki bu kesi kalıcı iz bırakmamakta olup hızla iyileşebilmektedir. Çene bölgesinde uygulanan implantlarda ise ağız içerisindeki alt dişlerin altındaki oluktan faydalanılmaktadır. Bazı hastalarda ise implantın yerleştirilebilmesi için çenenin alt kısmında yapılan 3-4 santimetrelik yatay kesiler tercih edilebilmektedir.
Operasyon bitiminde implant uygulanan bölgeye pansuman yapılmaktadır. Ayrıca, diğer yüz operasyonlarında da olduğu gibi düzenli bir şekilde soğuk uygulamalar gerçekleştirilir. Genellikle aynı gün taburcu edilen hastaya operasyon akabinde antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır. İlk hafta oluşan şişlikler ise o haftanın sonunda kendiliğinden sona ermektedir.