Tıpta, kulak kepçesinin normalden daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna “kepçe kulak” adı verilmektedir. Kepçe kulak probleminde kulaklar normale oranla öne doğru daha açık dururlar. Kepçe kulak ameliyatı kepçe kulakları başa daha yaklaştırmak, eksik kıvrımlarını şekillendirmek veya büyük kulakları küçültmek amacıyla yapılır.
5 yaş civarında kulak gelişimi büyük oranda tamamlandığı için, düzeltme işlemi özellikle bu yaştan sonra yapılır. Yani 5 yaş ve üzeri her yaşta ameliyat yapılabilir. Ameliyatın ne kadar erken olursa çevre tarafından alaya alınma ve dolayısıyla kişinin psikolojik olarak rahatsız olması engellenmiş olacaktır.
Kepçe kulak ameliyatı hastane ortamında, genel anestezi veya sedasyonla lokal anestezi altında yapılabilen ve genellikle 2 saat kadar süren cerrahi girişimdir. Küçük çocuklarda ameliyat, genel anestezi altında, büyüklerde ise lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Çocuklarda genel anestezinin kullanılmasının nedeni ameliyat sırasında çocuğun huzursuz olabileceği ve sakin durmayabileceği nedeniyle cerrahın rahat çalışabilmesinin zorluğudur.
Operasyon genellikle kulak arkasından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Kıkırdak şekillendirilerek, kafa kulak arasındaki açı ve mesafe ayarlanır, daha sonra kulak arkasındaki insizyon kapatıldıktan sonra hafif baskılı bir pansuman uygulanır. Kulaklarda ameliyat sonrası birkaç günde sonlanan hafif bir kaşıntı ve ağrı hissi olması normaldir ve rahatlıkla ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Hastaya iki hafta süreyle kulağın kıvrılmasını engelleyecek bir tenisçi bandajı giymesi önerilir.