Meme büyütme en sık uygulanan estetik cerrahi prosedürlerden bir tanesidir. Yeterince gelişmemiş, gelişimsel deformasyona sahip olgular veya asimetriye sahip memelerdeki sorunu düzeltebilmek gibi tamamen estetik amaçlı işlemlerin yanı sıra kanser ve enfeksiyon gibi nedenlerle yitirilen meme dokusunun onarımı gibi rekonstrüktif yani onarımsal alanlarda da etkin şekilde silikon protezler kullanılagelmiştir. 1963 yılında meme hacmini artırmaya yönelik implant kullanılmaya başlanmasından bu yana karşılaşılan problemler neticesinde protezler evrilmeye başlanmış ve 2006 yılında 5. Jenerasyon protezler geliştirilmiştir.
Farklı büyüklük ve şekillerde Plastik Cerrahların kullanımına sunulmuş geniş bir yelpaze ürünü içinde, cerrah tecrübesi ve öngörüsünü de katılarak hastanın durumuna, isteğine ve anatomik yapısına uygun bir şekilde tercih ettiği tekniğe bağlı olarak protez seçimi yapılmaktadır.
Cerrahi teknik
Meme protezlerinin endüstriyel gelişiminin yanında yılar içerisinde farklı cerrahi teknikler de uygulanmaya başlanmıştır. Meme protezlerinin yerleştirilme alanları başlıca; koltuk altı, meme başı ve çevresi, göbek deliği ve en çok tercih edilen yer olan alt meme kıvrımlarıdır. Bunun yanı sıra meme bezi altı, göğüs kası altı ve göğüs kası zarının altı gibi yerleştirme seçenekleri de mevcuttur. Bu opsiyonların hiçbirinde emzirme fonksiyonunun bozulmadığının altı çizilerek belirtilmesi gerekmektedir.
Temel kullanım alanları nelerdir?
Bu operasyonun tercih edildiği alanların başında meme büyüklüğü yetersiz olan hastalar gelmektedir. Ayrıca, hafif ve orta düzeyde sarkıklığı olan hastalarda meme dikleştirme etkisi için de kullanılabilmektedir. Memenin gelişimsel problemlerinde (keçi memesi veya sendromik durumlar) meme deformasyonunun düzeltilmesi amacıyla da tercih edilmektedir. Son olarak, meme kaybının onarımında da yaygın olarak kullanımı mevcuttur.
Hangi durumlarda kullanımı uygun olmamaktadır?
Basta psikiyatrik sorunlar ve bunların içerisinde önemli olan beden algı bozukluklarına sahip hastalarda bu ameliyatlar tercih edilmemelidir. Çünkü; ilişkilerini ve evliliklerini kurtarmaya yönelik veya daha büyük memeye sahip olarak eş bulma hedefi olan hastalar, bir başka sıkıntılı hasta grubunu oluşturmaktadır. Bazı bağ doku hastalıkları olan hastalarda, ruhsal gelişimini tamamlamamış yaş gruplarında ve çevre baskısı nedeniyle bu işlemi gerçekleştirmek isteyen hasta gruplarında da meme büyütme cerrahisi iki kez düşünülmelidir.
Ameliyat süreci nasıl işlemektedir?
Genel pratikte genel anestezi adı altında yapılsa da bölgesel bloklarla veya infiltrasyon ile lokal anestetik madde enjeksiyonları ile de meme büyütme operasyonu gerçekleştirilebilmektedir. İyi bir cerrahi planlama neticesinde kullanılacak olan protezi cerrah tahminen belirlese de ameliyat esnasında kullanıma hazır prova protezleri ile farklı büyüklükteki protezlerin kullanım sonucunu görülebilmektedir. İstenilen hedefe ulaşıldığında ise kalıcı protez yerleştirilmektedir. Meme büyütme operasyonu, yaklaşık 1 saat süren bir prosedür olup bazı hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. İlk birkaç gün hastalarda ağrı ve şişlik gibi sıkıntılar gözlemlenebilmektedir. Bu sorun karşısında cerrah tarafından ağrı kesici tablet kullanımı tavsiye edilmektedir. Ayrıca, bazı hastalarda protezin meme kıvrımına oturması için bandaj işlemi uygulanmaktadır. Son olarak, hastanın ileriki günlerde duş almasına müsaade edilmektedir.