Revizyon burun estetiği, burun estetiği ile aynı anlama gelmeyerek adından da anlaşılacağı üzere daha önceki burun operasyonunda gerçekleştirilen işlemlerde oluşan kusurların giderilmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Günümüzde birçok burun estetiği operasyonu geçiren ancak sonuçlarından tatmin olmayan kişi bulunmaktadır. Gerek sağlık gerekse görünüm açısından beklenilen başarı elde edilemeyen burun estetiği operasyonlarının telafisi ve hastanın daha iyi bir noktaya ulaşabilmesi için revizyon burun estetiği ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Bu sayede geçirdiği bir önceki estetik müdahaleden sonra mutsuz ya da pişman olan kişilerin talepleri yerine getirilebilmektedir.
Genellikle ilk ameliyatta istenilen görünüme ulaşamayan ya da solunum yolları sorununa çözüm bulamayan hastalara revizyon burun estetiği tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın ilk operasyonda beklenilen başarıya ulaşamamasının temel nedeni ise kesinlikle operasyonu gerçekleştiren cerrah ile doğrudan alakalı olmayıp esas alınması gereken nokta burun yapısıdır. İlk müdahalede burun fazlaca irdelenmiş ya da şekil değişikliğine maruz kalmış olabilir. Revizyon burun estetiği bu sorunların giderilmesi için başvurulan temel düzeltme işlemidir.
Burun estetiği sonrası kalan yara izleri ya da giderilemeyen asimetri sorunu devam edebilmektedir. Bu operasyonun amacı, mevcut izlerin ya da devam eden problemlerin tamamı ile ortadan giderilmesidir. Hastanın hem şekil hem de fonksiyon açısından maksimum seviyeye taşınması bu operasyonun başarısını kanıtlar niteliktedir.
Revizyon burun estetiğinde gerçekleştirilecek işlemlere göre operasyonun süresi belirlenmektedir. Yalnızca şekil açısından yapılacak küçük müdahalelerde hasta lokal anestezi ile ortalama yarım saatlik bir süreçte ikinci operasyonunu tamamlamış olur. Ancak burun fonksiyonlarında yaşanan solunum zorluğu, sürekli tıkanıklık gibi şikayetler sebebi ile revizyon burun estetiği yapılmasına karar veriliyor ise bu süre daha fazla uzayabilmektedir.
Bu tür bir ameliyatta, gerçekleştirilecek işlemler bakımından izlenecek yöntemler değişiklik göstermektedir. Bir önceki operasyonda burun kıkırdakları kullanıldığı için revizyon müdahalelerinde genellikle vücudun farklı bölgelerinden (kaburga, kulak) kıkırdak alınarak işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu tür müdahalelerin ağırlıklı olarak genel anestezi altında uygulandığı bilinmektedir.
Tıpkı ilk operasyon sonrasında olduğu gibi revizyonun akabinde de atellerden ya da özel pedlerden destek alınmaktadır. Genellikle bu tip pedler burnun mikrop kapmasını önlemek adına 48 saat boyunca burunda kalmaktadır. Ameliyat sonrası ilk günlerde burunda kanama meydana geleceği için buruna steril gazlı bezler yerleştirilebilir. Hemşirelerden alınacak doğru bilgiler eşliğinde hastalar bu işlemi kendileri de gerçekleştirebilmektedir.
Revizyon burun estetiği sonrasında hasta ortalama 3 hafta kadar yorucu faaliyetlerden kaçınarak yüz bölgesini olası darbelerden maksimum düzeyde korumalıdır. Her geçen gün hissedilen ağrıların azalması ve yüzdeki geçici değişikliklerin sona ermesi ile hasta burnundaki değişiklikleri daha net bir şekilde hissetmeye başlamakta ve günlük rutinine dönebilmektedir.