Memenin ideal şeklinde tarif edildiği üzere, meme başı kompleksi meme kıvrımının üstünde yer almalıdır. Bu ilişkinin bozulması yani meme başının kıvrım seviyesi ve altına inmesi meme sarkıklığı olarak nitelendirilmektedir.
Meme dikleştirme cerrahisinde amaç, meme başı şeklinin, büyüklüğünün ve seviyesinin bu kompleksin hissiyatını koruyarak ve fonksiyonunu yani emzirme işlevini bozmadan ideal seviyeye taşıma ile memeyi şekillendirmektir.
Meme şekil bozukluklarının başlıca nedenleri nelerdir?
Meme şekil bozukluğunda en sık karşılaşılan neden, hamilelik döneminde gerçekleşen hormonal etkilerle memenin derisinin gerilmesi ve emzirme süreciyle olan değişikliklerdir. Cilt ile beraber memeyi askıda tutan bağ doku yapıları ve hatta süt kanalları ile bezlerin uzaması da diğer nedenler arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarda memenin göğüs duvarında tutulması zorlaşmaktadır. Buna benzer bir diğer örnek ise kilo alıp verme durumlarıdır. Yaşlanma, yer çekimi ve hormonal değişimlerin de etkisiyle özellikle büyük göğüslü bireylerde bu tür deformasyonlar oluşabilmektedir.
Meme sarkıklığının tıbbi sakıncaları nelerdir?
Sarkık memelerde sıklıkla memenin göğüs duvarına yaslanması ile meme kıvrımında terleme, kaşıntı ve mantar enfeksiyonları oluşabilmektedir. Bunun yanında özellikle kemik erimesinin de gözlemlendiği ileriki yaşlarda sarkmanın etkisiyle boyun ve sırt ağrıları oluşmaktadır. Ayrıca, genç hasta popülasyonunda özellikle büyük hacimli memenin sarkmasıyla toplumsal alanda bireyin utanma duygusunun artması, özgüveninin azalması ve kıyafet kullanımında yaşanan güçlükler gibi psikolojik sıkıntılar da ortaya çıkabilmektedir.
Hastaların meme dikleştirme cerrahisine olan yaklaşımı ne şekildedir?
Meme dikleştirme işleminde hastaların genellikle uzun dönem sonuçlarında tatmin düzeyleri çok yüksek olmamaktadır. Eski halinden daha iyi olsa da memenin yeni formunun da yer çekimi ve hormonal değişimler gibi başlangıçta sebep olan etkenlere maruz kalması sonucu yeniden değişime uğrayabildiği görülmektedir. Bu yüzden hastalar meme dikleştirme operasyonunu yarı-kalıcı prosedürlerden biri olarak görmelidir.
Meme dikleştirmede uygulanan cerrahi teknikler nelerdir?
Cerrahi tekniğin temelinde istenilen seviyede bir meme başı konumlandırması sağlamak yatmaktadır. Yalnızca cilde yönelik yapılan işlemlerin yani cildi sıkılaştırmanın uzun dönemli etkinliği çok olmamaktadır. Uzun dönemli etki için özellikle memenin alt kısmındaki dokusunun sıkılaştırılıp yukarı itilmesi hedeflenmektedir. Cilde ise ikincil olarak sıkılaştırma işlemleri eklenmektedir.
Bu işlem uygun hasta grubunda sadece meme başı çevresinden girilerek yapılabilmektedir. Ancak bu sınırlı bir hasta grubudur. Bunun yanı sıra meme başı çevresinde, alta uzanan lolipop tarzı bir izle yahut meme kıvrımında bir izin eklendiği T şeklindeki bir izle de bu işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Tabii ki bunların tümü her hastanın yapısına uygun olmayabilmektedir ve bu nedenle hangi izle işlem yapılabileceğine ameliyat öncesinde cerrahlar karar vermektedir.